torstai 29. marraskuuta 2012

Kirjastoautopalvelu joustaa


Jo kouluun mennessäni osasin lukea. Olin kuunnellut vieressä, kun isommat sisarukset tekivät läksyjä ja oppinut lukemisen huomaamatta. Siihen aikaan joissakin taloissa oli kirjastoja, ei kuitenkaan minun kotonani.
Huikurin koululla oli kuitenkin kirjasto, josta lainasin ahkerasti. Hyvä oli, että opin ja totuin lukemaan.Taidosta on ollut iloa elämän eri vaiheissa

Noin 45 vuotta sitten sairastuin astmaan. Erityisesti talvella ulkona liikkuminen oli hankalaa, jos pakkasta oli yli 10 astetta. Kirjastoautopysäkki oli 2 km:n päässä talostamme Itä-Ähtärissä. Lukeminen olisi jäänyt talvella vähäiseksi ellei ystävällinen kirjastovirkailija Juhani Akonniemi olisi avustanut.

- Laita vaan kori tien varteen talon kohdalle. Kyllä minä siihen kirjat toimitan, lupasi Juhani.

Lupaus piti. Saimme ikkunasta katsella, koska kirjastoauto tulee. Juhani tiesi lukutottumuksistamme. Sodat kokenut mieheni luki mielellään uusimpia sotakirjoja. Minä pidän elämäkerroista. Laila Hietamiehen kirjat halusin aina ja pitihän sitä välillä saada lukea rakkausromaanejakin. Runoja luen mielelläni, mutta enemmän vielä pidän niistä lausuttuna. Erityisesti Eino Leinon runoihin haluan palata aina uudestaan.

Ei talomme kohdalle koskaan varsinaista pysäkkiä tullut, mutta palvelu pelasi silti. Kesällä saattoi hyvin käydä varsinaisella pysäkillä kahden kilometrin päässä. Yleensä minä kävin hakemassa kirjat miehellekin.

Nyt en enää näe lukea kirjoja, mutta saan Näkövammaisten keskuskirjastosta levyjä, joita sitten kuuntelen heidän toimittamallaan laitteella. Levyillä on sekä hyviä kirjoja että myös vähemmän kiinnostavia ulkomaisia romaaneja ääneen luettuna. Miten tulisin toimeen ilman kirjoja?
Ystävälliset kiitokset kirjastoautonhoitaja Juhani Akonniemelle!

Saima Kiminki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti